69: Boşamayla İlgili
Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.
Muhterem kardeşim, sorunun cevabına geçmeden önce sana şunu tavsiye ederim. Ne olursa olsun, ne kadar kızarsan kız, talak yani boşama sözünü ağzına alma. Talak meselesi, çok ciddi bir meseledir. Bu işin şakası ve ciddisi birdir. Ciddi bir şekilde boşayacaksan şeriata uygun olarak boşa. Boşamayacaksan, talak meselesini tehdit unsuru haline getirme…
Cevaba gelince, “anlatırsan vallahi billahi boşarım” sözü şartlı ve gelecek fiil içermektedir. Gelecekte “yaparım, ederim” demesi, geçmiş fiil gibi “yaptım, ettim” gibi değildir. Buna binaen talak düşmemiştir. Ancak yapmaya dair yemin vardır. Durum böyle olunca önünde iki çözüm yolu vardır:
- Eğer boşamamak senin için daha doğruysa yeminini boz, boşama. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurur: “Eğer sizden biriniz bir şey üzere yemin ederse, sonra daha hayırlısını görürse hayırlı olanı yapsın ve (yemini için) keffaret ödesin.” (Müslim) Yaptığın yemin için keffaret öde.
Keffaret; Bir köle azad etmen, yoksa on fakiri yedirmen veya giydirmen, gücün yetmezse üç gün oruç tutmandır.
- Boşamayı daha hayırlı görüyorsan boşarsın. Sana keffaret yoktur.
Allah en doğrusunu bilendir.
Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.