117: Eşinin Akrabasına Nasıl Davranılmalı?
-A A+A

117: Eşinin Akrabasına Nasıl Davranılmalı?

SORU
Selamun aleykum değerli hocalarım ilminizden faydalanıyoruz inşaAllah, Allah-u Teâlâ razı olsun ilminize bereket versin inşallah. Musa hocam İslam’a göre aile hayatı nasıl olmalı bayanlar akrabalara nasıl davranmalı, erkek akrabalara nasıl davranmalı açıklarsanız sevinirim inşaAllah Allah-u Teâlâ sizden razı olsun.
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Muhterem kardeşim, evlilik Allah-u Teâlâ’nın Müslümana bahşettiği büyük nimetlerden bir nimettir. Her bir insan evliliğinin mutluluk üzere sürmesini ister.

Kişi eşiyle uyum içinde ve bahtiyar yaşamak istiyorsa İslami ahlak ile ahlaklanmalı, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in aile yaşantısını kendine örnek edinmelidir.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır: “Sizin en hayırlınız, ailesine en hayırlı olanınızdır. Ben aileme en hayırlı olanım.” (Tirmizi İbni Mace)

Bir bayanın kocasının akrabasına yani başta kaynana, kayınbaba ve diğer akrabalarına güzel davranması onun saliha eş ve ahlakı güzel olmaktan kaynaklanır. Kocasına olan sevgi ve bağlılığını ifade eder.

Bunun gibi bir erkeğin kaynanasına ve kayın babasına güzel davranması onun güzel ahlakını yansıtır. Eşine olan sevgi ve verdiği değeri sergiler.

Evlilik sebebiyle oluşan bu akrabalığın eğer Müslüman iseler iki hakları oluyor. Hem İslam hakkı hem de akrabalık hakkı.

İki tarafın karşılıklı akrabalara iyi davranmaları, eşlerin birbirlerine daha çok kenetlenmesini sağlar.

İslam şeriatı kadına, kaynana ve kayınbabaya hizmet etme görevi yüklememiştir. Yani vacip değildir. Ama hizmet etmesi kocasına verdiği değerden ve faziletinden kaynaklanır.

Bunun gibi erkek kaynanasına ve kayınbabasına hizmet etmekle görevli değildir. Ama hizmet edecek olursa bu onun eşine karşı iyiliğini ve faziletini sergiler.

Diğer geri kalan akrabalara davranış yine bu kategoriye girer. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) eşi Hz. Hatice’ye çok değer vermiş, eşi vefat ettikten sonra eşine iyi davranmış kadınlara ikramda ve ihsanda bulunmuştur.

Ey Allah’ın Rasûlü bu kadına neden böyle iyi davrandın? Diye sorduklarında;

-Bu kadın Hatice’yi ziyaret eder ve iyilikte bulunurdu! Demiştir.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in eşinin arkadaşı bu değeri kazanıyorsa eşinin akrabası daha çok değer kazanmaz mı?

Tabi eşin akrabaya yapacağı iyi muamele şeriat hududu içerisinde olmalı, o akrabalar iman ve takva sahibi oldukça ona göre değerleri de yükselmelidir.

Allah’a isyan konusunda hiçbir mahluka itaat yoktur. Akraba İslama ve Müslümanlara düşman ise bizim tarafımızdan zerre kadar değer kazanmamalıdır. İslama karşı savaşmayan kâfir akrabaya iyilik etmenin ve güzel davranmanın mahzuru yoktur. Allah-u Teâlâ en iyisini bilendir.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Sıla-i rahim, Akraba