123: Evlilikte Yaş Farkı Sakıncalımı?
-A A+A

123: Evlilikte Yaş Farkı Sakıncalımı?

SORU
Selamun aleykum hocam, 18 yaşındayım, 33 yaşında bir bey ile sınırlar ölçüsünde evlilik görüşmesi yaptık. En başta yaşının çok büyük olduğunu düşündüm olumsuzdum. Daha sonra görüştüğümüzde yaşını hiç düşünmeden sadece kişiliği ve fikirlerini düşüneceğim dedim. Karakteri, imanı, yumuşak oluşu, ,İslami hükümlerde çok keskin olmayışı hoşuma gitti. Düşündükten sonra sadece yaş yüzünden hayır demek istemediğimi belirttim. İlk başta olumsuz olduğumu o da biliyordu yani. Konunun açıklığı bakımından onun bu meselenin olmasını çok istediğini belirtmem lazım. Ailemle konuştuktan biraz zaman sonra eve ailemle tanışmaya geldiler. Ailemin neredeyse tamamı karşı ve istemiyor. Görüntü itibariyle yaşından büyük gösteriyor; bunun yönünde konuşmalar geçti aile arasında. Ben tekrardan evimize gelince gördüm. Büyük gösterdiği falan yanlış değil. Şimdi de korkuyorum, biraz olabilir mi olamaz mı diye. Nefsimden mi olup olmadığını bilmiyorum. Sonuçta evlilik kolay bir müessese değil. Her yönlü düşünmem lazım. Ailem beni vermeyeceğini söyledi ben kararımda kesin olmadığımdan şimdilik bir şey demedim. Zaman verdiler biraz hemen olmaz demediler. Ilımlı insanlara danışmaya ihtiyacım var en kısa zamanda yanıtlarsanız çok iyi olur. Birde ben bu aşamadan sonra vazgeçersem o kişinin hakkına girmiş olur muyum? Allah mûkafatınızı versin. Allaha emanet olun.
CEVAP

Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

İslam’a göre eşler arasında yaş farkının olmasında bir sakınca yoktur. Evlilikte önemli olan dininin ve ahlakının güzelliğidir.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem): “Dinini ve ahlakını beğendiğiniz kimse size talip olarak gelirse onunla evlendiriniz.” (Tirmizi) buyurmaktadır. Bu hadis zayıftır. Ancak mana olarak doğrudur.

Erkek bayandan, bayan erkekten daha büyük olabilir. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) kendisinden onbeş yaş büyük olan Hatice validemizle evlenmiştir. Yine efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) yaşça kendisinden çok küçük olmasına rağmen Aişe validemizle evlenmiştir. Önemli olan beraber yaşanabilecek durum ve konum olursa evlilikte bir sakınca yoktur.

Evlilikten cayma meselesinde bir sıkıntı yoktur. Kul hakkına girilmiş olunmaz. Tefekkür ve istişareden sonra İstihare namazı ve duasını yapmanı tavsiye ederim. Aynı zamanda samimi ve yürekten bol bol Allah’a yalvarmanı ve hayırlısını talep etmeni tavsiye ederim. Rabbim hayırlı olanı takdir etsin. Allah-u Teâlâ en doğru olanı bilendir.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Nikah, Evlilik