519: Katılım Bankasında Çalışmak Caiz mi?
-A A+A

519: Katılım Bankasında Çalışmak Caiz mi?

SORU

Esselamu aleykum değerli hocalarım. Günümüzde “Katılım Bankası” veya “Finans Kurumu” olarak adı geçen bankalarda teknik-bilgisayar personeli olarak çalışmak caiz midir?

CEVAP

Ve aleykumusselamu ve rahmetullah. Hamd Allah’a mahsustur.

Muhterem kardeşim söz konusu katılım bankası veya finans kurumu umumen işlemlerinde İslam şeriatını esas almış ve mümkün olduğu kadar İslamî hükümlere riayet ediyorsa o zaman böyle bir kurumda çalışmakta bir beis yoktur. Ancak isimde İslamî, faizsiz banka olup hakikatinde işlemleri gecikme bedeli vesaire gibi tevillerle faize dayanıyorsa veya kendisi dâhili işlemlerde faizsiz çalışıyor ama banka sektöründe faizli işlemler yapıyorsa caiz değildir. Çünkü isim müsemmasından ayrıldığında hüküm isme değil müsemmaya tabidir. Bundan ancak zaruret sahibi istisna edilir. Ve her zaruret sahibinin zaruret hali kendi vakıasına göre takdir edilir.

Sonra, elbette faizli olan veya faizsiz olduğunu iddia edip hakikatte faizli olan bankalarda çalışmak aynı derecede değildir. Bankanın idariyatında çalışanla, bankada memurluk yapan ve bankada memurluk yapmayıp sırf teknik hizmette olanla ve böyle olmayıp da çaycılık yapanla veya temizlik işçisi olan arasında fark var. Evet! Her biri günahta ortaktır ama her biri bankada mevcut olan masiyetlere iştirak ettiği derecede günahta ortaktır. Allah’u A’lem.

18 Eki, 2020 Tarık Ebu Abdullah
Etiketler: Çalışmak, Banka, Katılım, Finans