209: Kaza Namazı ve Ellerin Bağlanma Meselesi
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.
Unutarak veya uyuya kalarak kılamadığımız namazların kazasını âlimlerin ittifakıyla yerine getirmemiz gerekmektedir. Ancak uzun süreli tembellik sebebiyle kılmadığımız namaz olursa bu konuda kaza etme meselesinde ihtilaf vardır. Cumhuru ulema kaza kılmanın vacip olduğunu söylemektedirler. İmam İbni Teymiye, İbni Hazım ve Şafi mezhebinden bazı âlimlere göre “kaza namazı yoktur, kılınsa sahih olmaz ve kabul edilmez. Çünkü vaktinin dışında kılınmıştır” demişlerdir.
Tercihim kaza namazının kılınmamasıdır. Sahih kavle göre namazını kasden terk eden kimse kâfir olacağından bu amelinden dolayı tevbe ve istiğfarda bulunmalı bol bol nafile ve hayırlı ameller işleyerek yaptığı cinayeti yok etmelidir.
Rükudan kalktıktan sonra elleri bir daha bağlama meselesine gelince;
Dört mezheb ve cumhuru ulemaya göre eller göğüste bağlanması sünnet değildir demişlerdir. Ancak İmam Ahmet’ten gelen bir rivayette Şeyh Sadi’ye göre tercih hakkı vardır. “Dilerse rükûdan sonra bağlayabilir” demişlerdir. Evla olan bağlamamaktır.(Allah en iyisini bilendir.)
Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.