221: Kredi ve Kredi Kartı
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.
Senin doğrudan veya kredi kartı vesilesiyle bankadan aldığın kredi asıl itibariyle borç anlaşmasıdır. Aslen iki tarafın rızası ve anlaşmanın şartları açık ve aldatma olmadığı ve anlaşmanın konusu bir haram olmadığı takdirde anlaşmalar geçerlidir. Lâkin söz konusu kredi anlaşmalarında faiz maddesi bulunduğundan ulemanın ihtilafına göre anlaşma ya aslından geçersizdir veya aslen geçerli lakin faiz şartı geçersizdir. Her iki halde borç alınan anapara sahibine iadesi vaciptir. Faiz miktarını geri ödemekle şeran mükellef değilsin, lakin vakiada geri ödemekten başka bir yolun yoktur. Yani misal aldığın kredinin miktarı 10.000 TL iken geri ödeyeceğin miktar faiziyle 12.000 TL olmuşsa, 10.000 TL yi geri ödemekle şeran mükellefsin. Ama 2.000 TL’yi geri ödemekle şer’an mükellef değilsin. Ama vakiada 2.000 TL’yi de ödememe durumun yoktur. Dolayısıyla sana tavsiyem Rabbine samimi tevbe etmen, tüm haramlardan uzaklaşman, Rabbine itaatte daim olman ve bir an evvel aldığın krediyi, hatta başkalarından borç almak suretinde de olsa, geri ödemendir ve sonra melun İblis'in bu ve buna benzer tuzaklarından uzak durman ve salih amellere yönelmendir.
Bu şekilde almış olduğun metaya gelince kast ettiğin kredi kartıyla veya bankadan aldığın krediyle satın aldığın eşyalar ise bunların mülkiyeti sana geçmiştir ve kulllanmanda da bir beis yoktur inşallah. Faizli veya benzeri haramın karıştığı paraysa kast ettiğin, harama dayanan miktarı ayırman mümkünse ayırıp Allah yolunda infak etmen doğru olur. Allah-u Alem.
Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.