232: Marketlerde Satılan Tavuklar
-A A+A

232: Marketlerde Satılan Tavuklar

SORU
Selamun aleykum hocam, günümüzdeki kasaplardan marketlerden et almamızda bir sakınca var mı? Zira onların dini durumunu ve kesim şeklini bilmiyoruz ve bu eti kimin nasıl kestiğini soruşturmamız lazım mı? 2. Sorum ise, günümüzde marketlerde satılan tavuklar 21 günde kesime hazır hale geldiği söyleniyor bunları yemek caiz mi?
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Muhterem kardeşim sorunun ilk kısmına ilişkin “Et ve et hakkında ihtilafın etkisi” başlığı altındaki cevaba müracaat edebilirsin.

İkinci soruna gelince tavukların helalliği için şeran belirlenmiş bir beslenme süresi yoktur. Bu hususta ölçü yaratılıştır. Mesela 7 yaşında bir çocuğun 70, 80 kilo olması ne kadar yaratılışa ters ise 20-30 günlük bir tavuğun 2-3 kilo ağırlığında olması da o kadar yaratılışa terstir. Hatta bugünün piyasa standardı olan 43-45 günde bu ağırlığa ulaşan tavukların beslenme şartları hakkında bazı tartışmalar vardır. Tavukların 21 günde kesim ağırlığına gelmeleri mümkün mü bilmiyorum. Çünkü sağlıklı bir tavuğun 2-3 kilo ağırlığa ulaşması takriben 16 hafta, yani 110 küsur gün sürüyor.

Bazı yüksek proteinli yemlerle beslenen, kapalı alanda tutulup hareket etmeyen ve uyumayan bu tavukların fıtratları bozulmuş ve hakiki beslenme faydasının kalmadığında şüphe yoktur. Hatta bu tavuk etlerinin bazı hastalıklara sebebiyet verdikleri malumdur. Ama daha büyük boyutta insanın ruhani ve genetik yapısını da menfi etkilediği muhtemeldir, bana göre kesindir. Allah-u Âlem. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) koyun ve keçi çobanların daha merhametli olurken deve çobanların daha gururlu olduklarını buyurmuştur. İnsan güttüğü hayvanların huyunu alırda nasıl beslendiği hayvanın maddi ve manevi halinden etkilenmez?!

Ama bu tür tavukların yenilmesinin şeri hükmüne gelince, kesim şartları tahakkuk ediyorsa ve sırf necasetten beslenen tavuklar değilse caizdir. Tavuğa yapılan eziyetleri dikkate alarak ve akabinde insan için söz konusu olan zararları dikkate alarak bir kerahet söz konusu olabilir. Allah-u Âlem.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Tarık Ebu Abdullah
Etiketler: Et, Tavuk