319: Sigorta Yaptırmak Caiz Midir?
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.
Öncelikle İslam’a göre sigorta yaptırmanın hükmünü bahsedeyim. Sigorta yaptırmak caiz değil, haramdır. Sebebi şu unsurlara döner:
Bir: Sigortada fahiş bir aldanma ve aldatma vardır. Şöyle ki; sigorta yaptıran kişi her ay belirli bir para öder. Ne kadar ödeyeceği, buna mukabil eline ne kadar geçeceği bilinmez. Adam belki yüklü para ödemiştir. Ölünce kendisi hiç istifade etmez veya azını almış ve ölmüştür.
Belki kendisi az bir şey ödemiştir. Ölünce eşine ve çocuklarına epey para öderler. Sağlık konusu da böyledir. Ne kadar hastalanacağı, tedavi ve ilacının miktarı tamamıyla meçhuldür.
Trafik sigortaları keza kaza geçirip geçirmeyeceği meçhul. Kaza geçirirse hasar durumu yine tamamıyla meçhul. İslam’a göre bu cehalet, aldanma veya aldatma yasaklanmıştır.
İki: Sigorta kumara benzemektedir. Kumarda insan kaybedeceği veya kazanacağı belli değildir. Sigortada durum aynısıdır. Kumar büyük günahlardandır.
Üç: Sigortada insanların mallarını haksız yere yeme vardır. Buda İslam’a göre yasaktır.
Dört: Sigortada şer’an kendisine gerekli olmayan şeyi ona gerekli kılma vardır. Şu kadar para yatıracaksın! Şu kadarını alabilirsin! Şu kadarını alamazsın! Yatırmayınca faiz devreye giriyor. Sigorta kurumlarında takriben faiz olmazsa olmaz tipindendir. Neredeyse hepsinin faizle muamelesi vardır.
Bu illetlere binaen gönüllü olarak sigorta yapmak ve yaptırmak caiz değildir. Ancak mecbur duruma düşmüş, başka alternatifi olmayan kimseler için fetva değişir. Kendisi istemeden sigorta yaptırılmışsa umarım ki ona bir vebal yoktur. İş arayan kimse tağuti sistemin işinden uzak dursun. Birde sigortadan kaçınabildiği işi öncelikli olarak tercih etsin.
Borcun düşürülmesi veya iptali için kaymakamlığa müracaat etmek Tağuta muhakeme olma kısmına girmez. Müracaatta İslam’a aykırı bir şey işlenmiyorsa gidilebilir. Allah-u Teâlâ en iyisini bilendir.
Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.