413: İş Yerinde Yabancı Kadına Bakmak
Selamunaleykum ve rahmetullah. Hocam bulunduğum iş yerinde haram olarak bir bayan var ve iş yerinin muhasebesini yapıyor. Sürekli olmasa da iş gereği bazı durumlar konuşulurken ister istemez bakmam gerekiyor. Bunun İslamda yeri nedir, bu işi bırakmam mı gerekir?
Ve aleykumusselam ve rahmetullah. Hamd Allah’a mahsustur.
Muhterem kardeşim erkeğin yabancı kadına bakması haramdır. İster şehvetle olsun, ister şehvetsiz olsun, ister bakış sana fitne olsun ister olmasın. Allah subhanehu ve Teâlâ şöyle buyurmuştur:
قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ
“Muminlere söyle gözlerini (harama bakmaktan) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar. Bu, onlar için daha temizdir. Gerçekten Allah, yaptıklarından haberdardır.” (en-Nur 30)
Bundan ancak kasıtsız bakış istisna edilmiştir. Yani gözün çevrede dolaşırken aniden yabancı bir kadına denk gelmesi ve bakman, bu durum bakışı sürdürmeme veya tekrarlamama şartıyla affedilmiştir.
İmam et-Tirmizi ve İmam Ebu Davud (rahimehumallah)’ın Ali (radıyallahu anhu)’dan tahriç ettikleri hadiste Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur:
يَا عَلِىُّ لاَ تُتْبِعِ النَّظْرَةَ النَّظْرَةَ فَإِنَّ لَكَ الأُولَى وَلَيْسَتْ لَكَ الآخِرَةُ
“Ey Ali, bir bakışın ardından bir bakış daha katma. Çünkü ilk bakış senin için (affedilmiş)dir. Lakin sonraki senin için (affedilmiş) değildir.”
Ama kişi kasıtsız vaki olan ilk bakıştan sonra ecnebi kadına bakmaya devam ederse veya tekrar bakarsa günahkâr olur.
İmam Muslim rahimehullah’ın tahriç ettiği hadiste Cerir bin Abdullah radıyallahu anhu şöyle demiştir:
سَأَلْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ نَظَرِ الْفُجَاءَةِ فَأَمَرَنِى أَنْ أَصْرِفَ بَصَرِى
“Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’e ansızın (yabancı kadına) bakmayı sordum. Bana gözümü hemen başka yöne çevirmemi emretti.”
Şu halde kasıtsız ilk bakış affedilmiştir. Ama sonra erkek gözünü derhal çevirmesi lazımdır. İkinci ve sonrası bakışlar kasıtlı ve haram olur.
Buna ilaveten ulema haramlık hükmünden zaruri ve ihtiyaç bakışlarını da istisna etmişlerdir. Yani zaruret halinde erkek doktorun kadın hastaya bakması gibi veya kadının (hakemin) hacete binaen kadına bakması gibi veya şahidin teşhis için kadına bakması gibi, bu ve buna benzer zorunlu halleri de istisna etmişlerdir.
Lakin senin halin bu hallerden değildir. Dolayısıyla iş gereği bazı işleri konuşurken o bayanın yüzüne veya başka bir yerine bakman caiz değildir.
Bu durum senin o işten ayrılmanı gerektirir mi? Hayır. Gerektirmez. Yabancı kadına bakmaman yeterlidir. Bu tabi o işte başka haramlar yoksa böyledir. Allahu A’lem