7: Abdestte Vesvese
-A A+A

7: Abdestte Vesvese

SORU
Selamun aleykum hocam, ben gusül abdestinde vesvese ediyorum. İdrarımı az yaptığımda arta kalan meni çıkmamış gibi hissediyorum. Bu vesvese yüzünden namazlarımı kaçırıyorum. Sorum şu arta kalan meninin çıkması için bir kaç damla idrar yapmak gerekir mi?
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Meni şehvetle fırlayarak çıkması durumunda kişiye gusül abdesti gerekir. Ama şehvetsiz hastalıktan dolayı çıkarsa veya artakalan meninin akması durumunda kişinin sadece abdesti bozulur. Gusül almaya gerek yoktur.

Abdest almak için arta kalan meninin çıkma şartı yoktur. Eğer sonra akıntıya sebep oluyorsa idrar yaparak çıkarılır.

Akıntı yoksa çıkması için uğraşmamak gerekir. Vesvese şeytanın tuzaklarından bir tuzaktır. Kesinlikle ona iltifat etmemek gerekir. Şeytan Müslümana gelip onu şirke düşürmeye çalışır, başaramazsa haramlara bulaştırır. Namazı sebepsiz yere geçirmek büyük günahlardandır. Şirke düşüremediği Müslümana, vesvese vererek namazlarından alıkoyar. Her zaman şüpheyle değil yakîn yani kesin olan şeylerle veya galibuzzan yani zannın çok kuvvetli olmasıyla amel edilir.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şeytanın bu tuzağına düşmemek için bizleri uyarıyor: “Sizden biriniz karnında bir şey hissederse, ses duymadıkça veya koku almadıkça mescitten çıkmasın!” (Müslim) buyurmaktadır.

Yani vesveselerle ve zanlarla amel etmesin. Yoksa şeytan yakamızı bırakmaz, delirtene kadar vesvese verir. Şeytanın şerrinden Allah’a sığınıp ibadetimizi yerine getirmeliyiz.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Fıkıh, Abdest, Vesvese