423: Namazda İken Abdesti Bozulan Kişi Nasıl Yapar?
-A A+A

423: Namazda İken Abdesti Bozulan Kişi Nasıl Yapar?

SORU

Namaz kılan kişinin abdesti bozulursa veya abdestsiz olduğunu hatırlarsa ne yapmalıdır?

CEVAP

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a, salat ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine ve ashabına olsun.

Namaz kılarken abdesti bozulan kişinin üç hali vardır. Ya tek başına namaz kılıyordur. Ya imamdır. Yahut cemaat içindedir.

1. Tek başına namaz kılan kişi abdestsiz olduğunu hatırlarsa namazı iptal olur. Gidip abdest alır ve namazını yeniden kılar. Namazı bitirdikten sonra hatırlayacak olursa durum aynıdır. Namazını yeniden iade eder. Çünkü Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır: “Sizden birinizin abdesti bozulacak olursa, abdest almadıkça namazı kabul edilmez.” (Buhari ve Müslim)

2. Namazda iken abdesti bozulacak olursa, Hanefi mezhebine göre hiç bir şey konuşmadan gider abdest alır ve geri dönüp kaldığı yerden devam eder. Ancak üç mezhebe göre abdestini aldıktan sonra yeniden namazını kılar.

3. Namaz kılan kişi imam olup abdestsiz olduğunu hatırlarsa Hanefi mezhebine göre hem imamın hemde cemaatin namazı iptal olur. Abdest alıp yeniden kılarlar. Ancak üç mezhebe göre ister abdestsiz olduğunu hatırlasın, isterse namaz esnasında abdesti bozulsun arkasından birini öne çeker ve onu imam yapar. O kişi kaldığı yerden devam eder. İmam ise gidip abdestini alır ve cemaate katılır.

Eğer imam arkasındakini çekmez ve namazdan çıkacak olursa, cemaat birini öne geçirir veya her biri tek başına namazını kılar.

4. İmam namazı bitirdikten sonra abdestsiz olduğunu hatırlarsa, namazını yeniden eda eder. Ancak cemaatin namazı sahihtir. Yeniden kılmaları gerekmez.

5. Abdesti bozulan kişi imamın arkasında ise namazını bozar. Gidip abdest alır ve cemaate katılır. Hanefi mezhebine göre geri gelince kaldığı yerden devam eder. Ancak üç mezhebe göre namazını yeniden başlatır. İmamla kıldığı rekatlar sayılmaz. Kuvvetli görüşte budur.

6. Namazda abdesti bozulan kişi, utancından dolayı namazını bozmayıp sonuna kadar devam ettirecek olursa haram işlemiş olur. İnsanlardan daha fazla Allah’tan utanmalıdır. Hatta bazı alimler bilerek abdestsiz namaz kılan kişiyi tekfir etmişlerdir.!

Allah’u Teala en doğrusunu bilendir.

10 Oca, 2019 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Namaz, Abdest, Bozma