52: Bayramda Akrabayı Ziyaret
-A A+A

52: Bayramda Akrabayı Ziyaret

SORU
Selamun aleykum hocam. Allah (azze ve celle) sizlerden razı olsun değerli hocalarımız, soruma gelince bayramlarda tanıdıklarımızı ve akrabalarımızı ettiğimiz ziyaretler sıla-i rahime girer mi yada bid’at mıdır? Rabbim sizlere rahmet etsin, cezakeAllahuhayren.
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berakatuhu. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Sıla-i rahim akrabalık bağlarını korumaktır. Karşılıklı ziyaretler de elbette akrabalık bağlarının korunması için en büyük vesilelerdendir. Hatta Allah (subhanehu ve teâlâ) akrabalık bağlarını koparmayı yeryüzünde fesattan addetmiştir:

الَّذِينَ يَنقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِن بَعْدِ مِيثَاقِهِ وَيَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَن يُوصَلَ وَيُفْسِدُونَ فِي الأَرْضِ أُولَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ

“Onlar ki, söz verip ahitleştikten sonra Allah'a verdikleri sözü bozarlar. Allah'ın birleştirmesini emrettiği şeyi keserler ve yeryüzünde bozgunculuk yaparlar. İşte hüsrana uğrayanlar onlardır.” (El-Bakara, 27)

Özellikle bayram günlerinde Müslümanların bir birilerini ziyaret etmeleri ve akrabaların ziyaret edilmesi sahabeden beri uygulanan bir İslam adetidir. Âlimlerden her hangi birisinin bunu bidat olarak gördüğünü bilmiyorum. Hatta Hafız ibni Hacer (rahimehullah) Feth’inde İmam Buhari (rahimehullah)’ın “Bayram günü mızraklarla ve kalkanlarla oynanması babı” altında Aişe (radıyallahu anha)’dan tahriç ettiği hadiste geçen “Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yanıma girdi. O esnada benim yanımda Buas harplerine ait ezgileri söyleyen iki kız vardı. Yatağına uzanıp yüzünü çevirdi. Derken Ebu Bekir de geldi ve “Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)’in yanında şeytan mizmarı mı?” diyerek beni azarladı…” kısmını şerh ederken şöyle der: “(Derken Ebu Bekir de geldi) sözü Hişam bin Urve’nin bir sonraki bapta gelecek rivayette “yanıma Ebu Bekir girdi” olarak gelmekte. Sanki Ebu Bekir (radıyallahu anhu) Rasûlallah (sallallahu aleyhi vesellem) eve girdikten sonra onu (Aişe (radıyallahu anha)’yı) ziyaret etmek için geldi.” Yani ibni Hacer (rahimehullah) Ebu Bekir (radıyallahu anhu)’nun bu gelişini Bayram günü kızını ziyaret etmek için geldi yönünde izah ediyor. –Allah-u Âlem-

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Tarık Ebu Abdullah
Etiketler: Sıla-i rahim, Bayram