53: Bazı Sünnetlerin Uygulanması
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.
Muhterem kardeşim, anlatan ilahiyatçı sanıyorum abartıyor. Evet, Arabistan’da leğen içinde abdest alanlar var. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’den gelen rivayetler, leğen içinde veya büyük bardak içinde abdest aldığı gelmektedir. Onun döneminde şimdiki gibi çeşmeler, değişik kaplar yoktu. Leğen, var olan yaygın malzemelerdendir. Aslen leğen abdest için daha idealdir. Sebebi ise, su israfını engeller. Çeşme olunca genellikle fazladan su harcanmakta ve israfa girilmektedir. Eğer bir leğende su fazla ise ikinci, üçüncü kişide o sudan abdest alabilir. “Eli leğene sokmakla kullanılmış su olur onunla abdest alınmaz” diye bir şey yoktur. Belki bizlere alışmadığımız için garip gelebilir ama suyu yeterse bir leğenden üç dört kişide sırayla abdest alabilirler.
Misvak konusuna gelince aslolan herkesin misvağının ayrı olmasıdır. Ancak aradaki samimiyet yakınlık ve sevgi sebebiyle bir kimsenin diğerinin misvakını bir kere kullanmasında bir şey yoktur. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ölüm döşeğinde iken yanında Aişe (radiyallahu anha) vardı. İçeri kardeşi Abdurrahman girer, elinde misvak vardı. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) misvaka bakınca Aişe (radiyallahu anha): Misvakı ister misin Ey Allah’ın Rasûlü? diye sorar. Efendimiz kafa sallar. Misvakı ona uzatır ama ona sert gelir. Aişe; misvakı yumuşatayım mı? diye sorar. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) kafa sallar. Aişe (radiyallahu anha) misvakı ağzıyla yumuşatır, sonra efendimize uzatır. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) çok güzel bir şekilde misvaklandıktan sonra “Yüce Allah’ı isterim!” diyerek parmağıyla işaret eder ve vefat eder.
İşte bu rivayet bir kimsenin diğer kimsenin misvakını kullanabileceğini gösterir. Ancak bu rivayet, misvakın müşterek herkes tarafından kullanılacağını ifade etmez. Allah-u Teâlâ en doğrusunu bilendir.
Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.