71: Boşanma ve Çocuk Velayeti
-A A+A

71: Boşanma ve Çocuk Velayeti

SORU
Selamun aleykum hocam, Allah sizlerin ve bizlerin hayrını versin. Allah amellerinizden razı olsun. İslâma göre boşanma evreleri nasıl olmalıdır. Yani kesin boşanmaya karar verildiyse bunu nasıl en doğru şekilde uygulamaya koymalıyız. Diğer sorumda varsa çocuklar kimin hakkıdır yani kimin velayetindedir. Aile, İslamı yaşıyorsa ve resmi nikahta varsa resmiyettede boşanırken hakimin çocukları taksim etmesi ne kadar bağlayıcıdır. Çocuk henüz süt emiyorsa nasıl davranılmalıdır. Bu evlilik bayanın eşine itaatsizliğinden boşanma evresine geçmiştir.
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Muhterem kardeşim, boşanma iki kısma ayrılır. Sünnete uygun (Sünni) ve Bida’at olan (Bid’i) boşanma.

Sünnete uygun olması için talak yani boşanma şöyle olur: Eşi, temizlik müddetinde ise ve ilişkiye girmemişse bir kere boşama verir. Eğer o temizlik süresince ilişkiye girmişse bir sonraki temizliği bekler ve temizlik dönemine girince bir kere talak verir. Yani eşi hayızlı iken veya temizliğinde onunla ilişkiye girmişse talak vermek caiz değildir. Verilirse bid’at olur. Birden fazla talak vermekte bid’at olur.

Bir kere talak verdikten sonra üç hayız müddeti beklenir. Tabi kocasının evinde bekler. Eğer bu süre zarfında pişman olursa nikah kıymadan geri çevirebilir. Eğer müddet bittikten sonra geri çevirmek isterse ancak yeni bir nikah kıyarak geri çevirebilir.

Geri çevirmemişse ve üç iddet dönemi bitmişse artık nikah bitmiş o kadın eşine yabancı hükmüne girmiş, o erkekte hanımına yabancı hükmüne girmiş olur.

Çocuk konusuna gelince boşanma gerçekleştikten sonra çocuklar küçük yaşta iseler yedi yaşına gelinceye kadar çocuklar annenin yanında kalırlar. Masrafları (Nafakaları) babalarına aittir. Tabi anne evlenmediği müddetçe velayet hakkı ondadır. Birde anne kâfir veya ahlak bozucu fasık değilse veya deli, sakat vs. çocuklara bakamayacak bir manisi yoksa.

Yedi yaşından sonra kız direkt babasına verilir. Çünkü velayeti babasına aittir. Evlendirme durumuna babası bakar. Oğlan yedi yaşında annesi ile babası arasında tercih ettirilir. Kimi seçerse onun yanında kalır.

(Yedi yaş ve sonrası çocukların taksimatı meselesinde çok ciddi ihtilaflar var konu çok uzamaması ve karışmaması için o teferruata girmedim. Daha çok tafsilatlı bilgi edinmek istersen ya mutemet fıkıh kitaplarına veya ehil bir ilim ehline gidip danışmalısın.)

Tağutî mahkemenin hakiminin kararları kesinlikle bağlayıcı değildir. Çünkü bu hakimler Allah-u Teâlâ’nın hükümlerine göre değil, batıdan aldıkları ve kendilerinin kattıkları beşer ürünü kanunlarla hükmetmektedirler. Bizim için İslam’ın hükümleri bağlayıcıdır. Allah-u Teâlâ en doğrusunu bilendir.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Talak, Boşanma, Velayet