96: Daire Kiralamada Menfaat Alınırmı?
-A A+A

96: Daire Kiralamada Menfaat Alınırmı?

SORU
Selamun aleykum hocam, ben Gürcistan'dan yazıyorum. Bizim burda ev kiralamada farklı bir uygulama var bunun dinen caiz olup olmadığını merak ediyoruz. Mesela benim 25.000 dolarlık bir dairem var. Ticaretim için veya başka işler için paraya ihtiyacım var. İlan yapıyorum ben bu daireyi iki veya üç yıllığına 10.000 $ borç karşılığına veriyorum. Üç yıl sonra bu parayı sana geri iade ediyorum ve senden dairemi geri isteyeceğim. Eğer üç yıl sonra paranı veremezsem para verene kadar daire sende kalsın veya daire senin olsun diye anlaşmaya göre değişebilir. Her iki taraf noter tasdiğiyle böyle bir anlaşma imzalıyor. Bu üç yıl içerisinde ev sahibi karşı tarafından aldığı para ile ticaretini genişletiyor veya başka acil ihtiyaçlarını gideriyor. Evi teslim alan kişi de üç yıl boyunca ev kirasını vermeyip parayı biriktirmiş oluyor, sözleşme bittikten sonra da ev sahibine verdiği 10.000 $ geri alıyor. Böyle bir uygulamanın İslam açısından caiz olup olmadığını merak ediyoruz.
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Böyle bir uygulama caiz değildir. Faiz kısmına girdiğinden dolayı haramdır. Bir nevi kişiden borç alınıyor. Adam o verdiği borç karşılığında dairede oturup ondan faydalanıyor. Menfaat elde etmek üzere verilen borçlar faiz kısmına girer. Faiz almak ve vermek haramdır.

Rivayetlere göre Ebu Hanife (rahimehullah) bir adama borç para vermiş. Zamanı gelince o parasını almak üzere bir dostuyla beraber adamın evine gitmiş. Kapısını çalmış ve adamdan parasını istemiş. Adam parasını getirip verene kadar Ebu Hanife dışarıda güneşte beklemiş. Yanındaki dostu: Gel evin gölgesinde bekle güneşte durma! Demiş ama İmam Ebu Hanife gölgeye gelmemiş. Yanında ki dostuna şunu söylemiş: Adamın evinin gölgesinden faydalanırsam korkarım ki, verdiğim borcun bir faydası olur!

Böyle bir muameleden uzak durmanızı tavsiye ederim. Allah-u Teâlâ en doğrusunu bilendir.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Konut, Kira