99: Dertlerden Kurtulmak Amacıyla İstişhad Yapılırmı?
-A A+A

99: Dertlerden Kurtulmak Amacıyla İstişhad Yapılırmı?

SORU
Selamun aleykum hocam, Dünya’nın derdinden tasasından sıkılan birisi sürekli sıkılıyor hayattan zevk almıyor bir an önce cennete gitmek istiyor hurilere kavuşmak istiyor dünya onu boğuyor bu nedenle istişhad yapmak istiyor cennete gitmek için Allah’a kendini kurban etmek istiyor hocam ve bu soru çok kafasında dolanıyor ne yapılması lazım dünyanın dertlerine sabretmesi mi yoksa istişhad yapmasımı cihad ederek sabrederek beklemesimi daha efdal yoksa istişhad yapmasımı daha efdal kalbi cennete bir an önce gitmek istiyor, dünyanın her şeyinden sıkılmış bir vaziyette en kısa yolu arayan bir yolcu gibi.
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Muhterem kardeşim, bizler dünyaya imtihan için geldik. Dünya çok büyük sıkıntılarla doludur. Çünkü bizler dünyada imtihandayız, bizim ebedi yurdumuz değildir. Dünya sıkıntılarına katlanamayan ve kendini öldüren kişi asi kimselerden sayılır. Bizler Allah’ı çok seveceğiz, O’na Resulüne ve cennete kavuşma özlemi içinde yaşayacağız. Ama dünya bela, sıkıntı ve olumsuzluklarına da katlanmak zorundayız. Çünkü dünyada olup biten her şey Rabbul alemin olan Allah-u Teâlâ’nın takdiri ve tasarrufuyla meydana gelmektedir.

Allah’a olan sevgi, özlem, teslimiyet ve kulluk amacıyla istişhad yapana ne mutlu. İnşallah büyük mükafatını alacaktır. Ama dünyanın dert, sıkıntı ve kederinden kurtulmak, için istişhad yaparsa korkarım ki mükafattan mahrum olabilir. Çünkü bu durum bir nevi nefsi zaafı gösteriyor, imtihandan kaçma meselesi görülüyor.

Mü’min cihadını kulluğunu sabırla yapmalı, önüne çıkarsa, ihtiyaç varsa ve imanen hazırsa istişhadını yapsın. Nasip olmazsa kulluğuna ve salih amellerine devam etsin. Ameller niyetlere göredir. Herkese niyet ettiği vardır. Şunuda unutmayalım, bütün iradelerin üstünde Allah (subhanehu ve teâlâ)’nın iradesi vardır. Allah-u A’lem.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: İstişhad