177: İstihare Namazı Kılmak
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.
Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ashabına, yapmada tereddüt ettikleri şeylerde istiharede bulunmalarını emrederdi. Sünnetteki istihare şu şekildedir: İstiharede bulunacak kişi iki rekat namaz kılar. Akabinde sünnette varit olan istihare duasını okur ve yapmak istediği şeyi anar. Allah-u Teâlâ duasını kabul ederse, onu hayırlı olan işe yönlendirir. Yapmak istediği şey hayırsız ise onu o işten alıkoyar.
İstihare olayında uyku, rüya ve o gördüğü rüyayı yorumlattırması esas değildir. Yani işin hayırlı olması veya olmaması rüya ile belli olur diye bir şey yoktur. Ancak Allah-u Teâlâ ona müjde olsun diye güzel rüya gösterebilir. Şunu da unutmamak gerekir: Kötü rüya görmesi o işin hayırlı olmayacağı anlamına gelmez. Kötü rüya şeytandan veya içinden geçirdiği şeylerden olabilir. Anacak istihare namaz ve duasından sonra göğsün daralması veya ferahlaması o işi seçip seçmemede etkilidir.
Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.