186: Kadın Mahremiyle Cemaat Olması
Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.
Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’den mesnun olan kadınların cemaat namazında erkeklerin safının arkasında saf tutmalarıdır. Bu kadın mahremi olduğu zaman ve onunla yalnız kıldığı zaman da böyledir. Ulema arasında bu hususta ihtilaf yoktur. İmam Buhari ve İmam Muslim (rahimehumallah)’ın tahriç ettikleri hadiste Enes (radıyallahu anhu) şöyle der:
عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ صَلَّى النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي بَيْتِ أُمِّ سُلَيْمٍ فَقُمْتُ وَيَتِيمٌ خَلْفَهُ وَأُمُّ سُلَيْمٍ خَلْفَنَا
“Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) ile Ummu Suleym’in evinde namaz kıldık. Ben ve bir yetim onun arkasında namaza durduk. Ve Ummu Suleym bizim arkamızda namaza durdu.”
Ummu Suleym (radıyallahu anha) Enes bin Malik (radıyallahu anhu)’nun annesidir. Dolayısıyla kadın mahremi olan erkekle birlikte yalnız namaz kıldığında da mahremi olan erkeğin arkasında namaza durur. Ancak zorunlu durumlarda erkekle aynı safta veya onun önünde namaza durması mümkün olur. Allah-u Âlem.
Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.