263: Namazda Sûtre
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.
Namaz kılanın önünden birileri geçmesin diye bir duvar veya bir direk veya bir eşya veya bir şey dikerek sütre edinmesi sünnettir. Sahrada kılıp hiçbir şey bulamazsa önüne çizgi çizer. Kendisi ile sütre arasında üç arşın, yani ayakları ile sütre arasında 120 cm kadar bırakması sünnettir.
Cemaatle namaz kılarken, imamın sütresi bizim sütremiz sayılır. Yani cemaatle namaz kılarken önümüzden biri geçerse bir günah yoktur. Tek başına namaz kılan kişi sütre edinmişse sütre ile namaz kılanın önünden geçmek haramdır. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Namaz kılanın önünden geçen kişinin ne kadar günah işlediğini bilmiş olsaydı, kırk durması ona daha hayırlı olurdu.” (Buhari ve Müslim) Ravi derki, kırk durmasından kastı unuttum. Kırk gün mü yoksa ay mı yoksa yıl mı?
Namaz kılan kişi önünden kimseyi geçirmemesi gerekir. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:
“Sizden biriniz onu insanlardan koruyacak bir şeye doğru namaz kılarsa, önünden biri geçmeye çalışırsa onu engellesin. Eğer ısrar ile geçmek istiyorsa onunla dövüşsün çünkü onunla beraber şeytan vardır.” (Ahmed, Müslim, İbni Mace)
Eğer zaruret varsa geçilebilir. Mesela kalabalık camilerde olduğu gibi. Eğer kişi sütre edinmemişse, önünden geçecek kişi secde ettiği yerden itibaren geçebilir.
Tek başına evde dahi namaz kılanın sütre edinmesi sünnettir. Bu hem erkek hem de kadın için geçerlidir. Davamızın sonu Allah’a hamd etmektir.
Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.