275: Okey Oynamanın Hükmü
-A A+A

275: Okey Oynamanın Hükmü

SORU
Selamun aleykum hocam, Kumar maksadı olmaksızın okey oynamanın hükmü nedir?
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Muhterem kardeşim kumar meselesini işin içinden çıkarırsak oyunları üç kısma ayırabiliriz. Haram olan oyunlar, mubah olan oyunlar ve mekruh olan oyunlar.

Haram oyunlar: Tavla (zar atarak oynanan oyun) ve şafi mezhebinin haricinde üç mezhebe göre satranç oyunu. Bazı âlimlere göre (zeka geliştirici olmayan) şans içeren oyunları buna kıyas etmişlerdir. İskambil oyunu, okey oyunu bu türdendir.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:

“Kim tavla oynarsa Allah ve Rasûlüne isyan etmiştir.” (Müslim)

Mubah oyunlar: Kişiye faydası dönen oyunlar misal verilebilir. Koşu, yüzme, spor, atıcılık, binicilik, çocukların zekasını geliştirici oyunlar….

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:

“Müslüman kişinin her oyunu batıldır. Ancak ok atması, atını eğitmesi ve ailesiyle oynaması müstesnadır. Bunlar haktır.” (Ahmed, Tirmizi)

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Aişe validemizle yarış yapmış, bir keresinde onu yenmiş bir keresinde de yenilmiştir.

Mekruh olan oyunlar: Faydası olmayan vakit heba edici oyunlar misal verilebilir. (Bazı âlimlere göre okey), dama, atari ve bilgisayar oyunları (Tabi müziği ve açık kadını yoksa) gibi..

Not: Bütün oyunlara namazın vaktini geçirmek, menfaat üzere oynamak, sövmek ve vacibi (Çalışıp rızık kazanma, ailenin ihtiyaçlarını karşılama, sılai rahim ve şeriate göre vacip olan ibadetleri yapmak) terk etme gibi fiiller girerse o oyun harama dönüşür.

NASİHAT: Allah-u Teâlâ vakiti bizlere emaneten vermiştir. Ondan bizleri hesaba çekecektir. Zamanın önemli olması sebebiyle birçok ayetinde zamana yemin etmiştir. “Asra yemin olsun”, “Kuşluk vaktine ant olsun”, “Fecire ant olsun” gibi yeminler etmiştir.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:

“Adem oğlu dört şeyden hesaba çekilmedikçe kıyamet gününde Allah’ın huzurundan ayrılmaz. Ömrünü nerede geçirdiği, gençliğini nerede harcadığı, ilmiyle amel edip etmediği ve malını nereden kazanıp nerede harcadığı.” (Tirmizi)

Başka bir hadiste Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:

“İki nimet vardır ki insanların birçoğu kayıp içindedir. Sağlık ve boş vakit” (Buhari)

Bizler vakti ve özellikle boş zamanı Allah’a yaklaşma, ibadet ve faydalanma vesilesi edinmeliyiz. Oyunlar genel anlamda Allah’ın zikrinden alıkoymakta, gaflete girme ve imanın zayıflamasına sebebiyet verdiği için uzak durmamız gerekmektedir. Çok sıkıldığımızda mubah olan oyunlarla veya işlerle gerek ferdi ve gerekse ailevi sıkıntımızı atabiliriz. Sıkıntı geçtikten sonra yine görevlerimize dönmeliyiz. Allah-u Teâlâ en doğrusunu bilendir.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Kumar, Oyun