345: Tutulmamış Ramazan Günleri
-A A+A

345: Tutulmamış Ramazan Günleri

SORU
Selamun aleykum hocam; öncelikle Aziz ve Celil olan Allah sizleri hayırla mükafatlandırsın. Ben 20 yaşındayım Ramazan aylarında oruç ibadetine dikkat etmiyordum. Bazen tutuyordum bazen tutmuyordum bazen tutup bozuyordum. Şimdi çok pişmanım eksiklik hissediyorum aklımdan hiç çıkmıyor ne yapmalıyım? Tutmadığım veya tutup bozduğum günlerin sayısını bilmiyorum. Lütfen yardımcı olun.
CEVAP

Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve beraketuh. Hamd Allah’a mahsustur.

Ramazan ayında oruç ve orucun hükmüyle alakalı birkaç ders yapmıştım. Bu konuda ayrıntılı bilgi için oraya müracaat edebilirsin. Dersler sitede var.

Sualine çok kısa şöyle cevap vereyim:

Öncelikle tövbe edip Rabbine samimiyetle sığınıp Ondan af dilenmen lazım gelir.

Tutmadığın günlere gelince:

Ramazan orucunu terk ettiğin veya tutup bozduğun zamanlar namaz kılıyorduysan o zaman bozduğun veya tutmadığın oruçlar kazaya kalmıştır. Bunun için terk ettiğin oruç günlerini takdir etmen lazım ve sonra da tutman lazımdır. Mesela 15 ile 20 arası yedi senedir. Her senenin Ramazan ayında mesela en az 20 gün tuttuysan her sene için 10 gün kazaya kalmış olur. Bu toplam kaza etmen gereken 70 gün yapar. Buna benzer kazaya kalmış günlerini takdir etmelisin sonra tutmalısın. Hepsini bir arada bitişik olarak tutman gerekmez. Senenin ay ve günlerine yayabilirsin. Ama gücün yettiği kadar tez kaza etmelisin. Zira kaza borçtur. Ve borcun acilen iade edilmesi gerekir.

Eğer namaz kılmıyorduysan o zaman tövbe etmen ve Rabbine itaatte azimli olmalısın. Ama kazaya kalmış bir orucun yoktur zira İslam öncesi işlenen masiyetler inşallah affedilmiştir. Bundan sonra yapman gereken samimi bir tövbeyle Rabbine yönelmen, geçmişinden pişmanlık duyman ve bundan sonra Allah (celle ve âlâ)’nın emirlerini terk etmemendir. Allah celle ve ala şöyle buyuruyor: “Sen o kâfirlere de ki: Eğer vazgeçerlerse onlara geçmişte yaptıkları mağfiret olunur.” (el-Enfal, 38).

Ve İmam Muslim (rahimehullah) Amr bin As (radıyallahu anhu)’nun şöyle dediğini tahriç etmiştir: “Allah İslam’ı kalbime yerleştirdiği zaman Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)’e gelerek “Uzat elini de sana biat edeyim” dedim. Sağ elini uzattı. Ben elimi çektim. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) “Ne oldu sana ey Amr?” buyurdu. “Şart koşmak istedim” dedim. “Neyi şart koşuyorsun?” buyurdu. “Af olunmamı” dedim. Bunun üzerine Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) “Bilmez misin ki İslam kendinden önceki günahları yok eder, Hicret de ondan önceki günahları yok eder, Hac da ondan önceki günahları yok eder?” buyurdu.” Allah-u A’lem.

8 Ağu, 2017 Tarık Ebu Abdullah
Etiketler: Ramazan, Oruç