353: Velisiz, Şahitsiz Nikah
Hamd Allah’a mahsustur. Değerli bacım, Allah sizden de razı olsun ve rızasına hidayet etsin.
Muhterem bacım Müslüman kadın ve Müslüman erkeğin birbirilerine helal olmaları için şeran sahih olan bir nikâh şarttır. Nikâhın şeran sahih olması için kadının velisinin izni ve iki adil Müslüman erkeğin nikâh akdine şahitlik yapmaları şarttır. Kadının velisinin izni olmayan ve iki Müslüman erkeğin şahitlik etmediği nikâh akdi sahih değildir.
İmam Ebu Davud ve İmam et-Tirmizi (rahimehumallah)’ın Aişe (radıyallahu anha)’dan tahriç ettikleri sahih hadiste Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem) şöyle buyuruyor:
أَيُّمَا امْرَأَةٍ نَكَحَتْ بِغَيْرِ إِذْنِ مَوَالِيهَا فَنِكَاحُهَا بَاطِلٌ فَنِكَاحُهَا بَاطِلٌ فَنِكَاحُهَا بَاطِلٌ
“Velilerinin izni olmadan evlenen kadının nikâhı batıldır, nikâhı batıldır, nikâhı batıldır.”
Ve İmam ibnu Hibban ve İmam ed-Derakutni (rahimehumallah)’ın Aişe (radıyallahu anha)’dan tahriç ettikleri hadiste Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem) şöyle buyuruyor:
لاَ نِكَاحَ إِلاَّ بِوَلِيٍّ وَشَاهِدَيْ عَدْلٍ
“Veli ve iki adil şahit olmadan nikâh geçerli değildir.”
İki şahidin erkek olması şarttır. Buna bu hadis delildir. Bunun için İmam ez-Zuhri (rahimehullah) “Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem’in sünnetinde kadınların hadlerde, nikâh ve talakta şahitlikleri caiz olmadığı gelmiştir” der.
Binaen aleyh evlilik soruda bahsettiğiniz surette gerçekleşmiş ise nikâhları yoktur. Zira hem velisiz olmuş ve hem de şahitsiz.
Muhakkak rükünleri ve şartları oluşmuş yeni bir nikâh kıymaları gerekir.
Rükünleri şunlardır:
Bir: Velinin kızı damada arz etmesi ve ona nikâhladığını telaffuz etmesidir.
İki: Damadın kızı nikâhına kabul ettiğini telaffuz etmesidir.
Kızın velisi babasından başlayarak, baba tarafının erkekleridir. Eğer bunlar arasında velayete şeran ehil kimse yoksa velayet kızın tabi olduğu cemaatin emirine geçer. Eğer kız bir cemaate bağlı değilse kendisine bir veli tayin eder.
Şartlara gelince:
Bir: Nikâh akdini veli veya onun vekâlet verdiği kişi yapması lazım.
İki: Nikâh akdine iki adil erkek Müslüman şahitlik yapması lazım.
Bahsettiğiniz arkadaşınız burada saydığım rükünlerin ve şartların yerine geldiği yeni bir nikâh yapması gerekir. Aksi takdirde beraberlikleri nikâhsız olur. Allah-u Âlem.