378: Suriye'deki Yetimlere Bakmak
-A A+A

378: Suriye'deki Yetimlere Bakmak

SORU

Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve barekatuhu. Suriye'de yaşıyorum ve biliyorsunuz burası yetimler diyarı. Çocukları olan Şehit (inşaAllah) eşininin evlenmesi durumunda yetimlerin sorumluluğu ümmetten düşer mi? Allah ilminizi arttırsın.

CEVAP

Ve aleykumusselam ve rahmatullahi ve berekatuhu. Hamd alemlerin rabbi olan Allah’a, salat ve selam efendimiz Rasulullah’a olsun.

Yetim; Babası ölmüş, ergenlik çağına ulaşmamış küçük yaşta olan çocuklara denir. Bu çocuklar ergenlik çağını aştıkları zaman yetimlikten çıkmış olurlar.

Allah'u Teâlâ yetime iyi bakmayı emretmiş ve Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yetime kefil olanın cennette kendisine komşu olacağını beyan etmiştir.

Allah'u Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

"Allah'a ibadet edin, O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın, anaya, babaya, akrabaya, yetimlere yoksullara, yakın komşunuza, uzak komşunuza, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa, ellerinizin altında bulunanlara iyilik edin. Allah büyüklenip böbürlenenleri elbette sevmez." (Nisa, 36)

Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) yetime iyi bakanın cennette kendisiyle beraber olacağını şu hadisinde beyan eder; "Müslümanların en hayırlı evi; İçinde yetim olup kendisine iyilik edilendir. Müslümanların en kötü evi; İçinde muhtaç olup ta ona kötülük edilen evdir. Ben ve yetime kefil olan kişi cennette (Şehadet parmağı ile ortanca parmağı işaret ederek) bu şekilde olacağız." (Buhari)

Yetimin bakımını üstlenen kişi o kadar yüksek derecelere ulaşır ki, efendimize cennette komşu olma şerefine ulaşmaktadır.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) başka bir hadisinde de şöyle buyurur: "Kalbinin yumaşamasını ve isteğine ulaşmayı istiyorsan; Yetime merhamet et. Başını okşa ve ona yediğinden yedir!" (Taberani)

Yetimin, babasından kalma malı varsa onu korumak gerekmektedir. Yetim malını haksız yere yemek büyük günahlardandır. Yiyenlerin ahirette ki cezaları ise ayette beyan edildiği gibi cehennemde karınlarında ateş yiyeceklerdir.

İlk etapta yetime bakmak annesine düşer. Annesi yoksa veya bakmıyorsa kendisinden miras alan akrabaları bakmakla mükelleftirler. Dedesi, abisi, ablası, amcası, halası ve amcaoğlu gibi kimseler bakar.

Akrabalarından bakanı yoksa Müslümanlardan gücü yeten bakmakla mükellef olur. Kısacası yetime bakmak farzı kifayedir. Müslümanlardan birileri bakarsa diğer müslümanlardan mesuliyet düşer. Hiç kimse bakmazsa gücü yeten bütün müslümanlar günahkar olurlar. Müslümanlar sevgilerinde, merhamet ve şefkatlerinde tek vücut gibidirler. Böyle olmak zorundadırlar.

Son olarak şunu ifade etmek gerekir; Yetime bakmak sadece yeme, içme ve giyimini sağlamakla bitmez. Terbiye etmek, dinini öğretmek, korumak, maddi ve manevi ihtiyaçlarını gidermek kefil olma mefhumuna girer.

Rabbim, bütün müslümanların yetimlerini korusun. Salih kullarından eylesin.

Velhamdulillahi rabbil alemin.

12 Eyl, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Şam, Suriye, Yetim